Merve Demir

Neden Depresyona Gireriz?

Merve Demir

NEDEN DEPRESYONA GİRERİZ?

 

KRONİK DEPRESYON YA DA SÜREGİDEN DEPRESYON BOZUKLUĞU (DİSTİMİ) NEDİR?

 

Neden depresyona gireriz ? 
 

Sürekli mutsuz musunuz ? 
 

Kronik depresyon ya da distimi nedir ?

 

Yaşam içerisinde hepimizin mutsuz, endişeli ya da kızgın hissettiği dönemleri olabiliyor. İnsan yanımız da bunlardan oluşuyor zaten ; mutluluk, heyecan ve huzur kadar ,hissettiğimiz olumsuz duygular da insan tarafımızın ve yaşamamızın parçaları. Ancak bazen mutsuz tarafımız benliğimizi ele geçirir ve diğer duygulardan rol çalarak başrolü oynamak üzere sahneye fırlar ve bir türlü inmek bilmez. Bu mutsuzluğumuzun bize özel sebepleri olabilir elbette ; yakın ve sevilen birinin kaybı kadar yakın bir ilişkinin bitmesi, diğerleriyle yaşadığımız problemler , iş yerinde yaşadığımız performans kaybı, akademik zorluklar ,yaşamımızla ilgili majör kararlar (evlilik, iş değişikliği vb.) verme arifesinde yaşadığımız zorluklar ya da başka bir stres faktörü nedeniyle kendimizi alabildiğince mutsuz, kaygılı ve umutsuz hissedebiliriz. Zaten yapılan araştırmalar da biyolojik yatkınlıkların dışında çevresel faktörlerin belirgin rol oynadığını göstermektedir.

 

Kronik depresyon ya da Süregiden Depresyon bozukluğunun altta yatan bir çok nedenleri olabilir. Ruhsal bozuklukların kriterlerini geliştiren DSM-5 e göre belirtiler şunlardır;

 

-Kişide en az iki yıl süreyle, çoğu gün ve günün büyük bölümünde çökkün bir duygudurum vardır.(ağlamaklı, üzüntülü, umutsuz gibi) 

 

-Kişi ,enerjisi azalmış ,çaresiz yada bitkin hissediyor olabilir.

 

- Konsantrasyon güçlükleri, değersizlik veya suçluluk düşünceleri, tekrarlayan intihar düşünceleri gibi. Tüm bu belirtiler kişide belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, mesleki gibi alanlarda işlevsellikte belirgin bir düşmeye neden olduğunda Distimi 'nin varlığından söz etmek olası hale gelir.

 

DEPRESYON TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

 

Kesinlikle. Eğer kişi durumunun farkında ve yardım almak isterse psikiyatristler ya da psikologlarla uyumlu olmasıyla halledilebilir. Ancak depresyonda da hala ruh sağlığı hizmetlerinden yararlanma korkusu dediğimiz bir durum vardır. Buna ‘etiketlenme korkusu ' deniyor. Tedavi seçeneklerinde ilaç tedavisi depresyon da oldukça faydalıdır. Depresyonun yarattığı çökkünlük halini , kendine güvensizliği, mutsuzluk gibi semptomları ortadan kaldırmakta oldukça etkilidir. Ancak bazı sağlıkçılar psikoterapi ve ilacı yan yana kullanmaktadırlar. Söylemem gerekir ki ; geçirilmiş bir depresyon ileride yine geçirebileceği riski taşır. İlaç tedavisi daha kısa sürede sonuç verir ; psikoterapi daha uzun bir zaman ve çaba gerektiriyor ancak istatistikler ilaç ve psikoterapi tedavisinin birlikte hastalığın relaps(tekrarlama )  olasılığını düşürdüğünü belirtmektedir. Alternatif düşünme stilleri, daha gerçekçi hedefler elde etme ve ortaya koyma , yaşanılan sevimsiz duygularla baş etme yolları terapi de odak noktası konulardır.

 

Yaşadığınız problemlerle baş edemediğinizi hissettiğiniz durumlarda bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin lütfen.

 

Sağlıklı günler dileklerimle...

 

Psikolog Merve Demir

Yazarın Diğer Yazıları