Vekil D. Dilan Taşdemir, Adalet Bakanlığına Soru Önergesi Sundu

Ağrı Hdp Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir'in Adalet Bakanlığına vermiş olduğu soru önergesi

Vekil D. Dilan Taşdemir, Adalet Bakanlığına Soru Önergesi Sundu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Abdülhamit GÜL tarafından Anayasa'nın 98'inci ve içtüzüğün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Dirayet Dilan Taşdemir

        Ağrı Milletvekili

 

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) son verilerine göre 220 bin kapasiteli Türkiye cezaevlerinde şu anda yaklaşık 280 bin kişi bulunuyor. Bunlar arasında 457'si ağır olmak üzere 1334 hasta tutsak var. Cezaevlerinde koğuşlardaki tutuklu sayısının kapasitenin üzerinde olması,  yetersiz beslenme, gün ışığından yeterince faydalanamama nedeniyle çok sayıda tutuklu ve hükümlünün bağışıklık sistemi güçsüzleşmiş ve birçok kronik hastalıkları başlamıştır. 


Ayrıca temizliğin çok önemli olduğu korona virüs salgını günlerinde cezaevlerinde hijyen ve dezenfektan olanaklarının paralı ve yetersiz olduğu cezaevi koşulları tutuklu ve hükümlülerin yaşam hakkının tehdit altında olduğunu göstermekte olup beraberinde salgının daha hızla yayılma ihtimali ile birlikte toplu ölümlerin yaşanmasının yükselmesinde de risk oluşturmaktadır. 
 

 

Kandıra 2 No'lu F Tipi cezaevinde tutuklu bulunan, bir çok kronik rahatsızlığı bulunan 72 yaşındaki Ağrı eski milletvekili Halil Aksoy'un ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde CoronaVirüsten korunmak için ise hijyen malzemesinin temin edilmediğini, en son iki ay önce kendisine bir kalıp sabun verildiğini, kantinden satın almak istediklerinde ürünlerin olmadığını söylediklerini ifade etmiştir. Tansiyon, prostat, romatizma, gözünde kornea yırtılması sonucu görme ve kolunda ise his kaybı yaşayan Halil Aksoy aynı zamanda kronik rahatsızlığından dolayı kullandığı ilaçların geç verildiğini, hastalanan tutukluların koğuşlardan çıkartılarak, tek kişilik koğuşlara götürüldüklerini ve birkaç günlük takip sonrası tekrar koğuşlara geri getirildiğini ifade etmiştir. Bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmek için cezaeviyle yaptığımız telefon görüşmesinde; cezaevi yönetiminin bizimle bilgi paylaşmasının kesinlikle yasak olduğunu belirtilmiştir. 

 

Bu bağlamda;

  1) Türkiye cezaevlerinde hasta ve risk grubunda olan tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?    2) Corona virüs tanısı konmuş tutuklu sayısı kaçtır? Bunlar hangi cezaevlerindeler?   3) Kandıra 2 Nolu F Tipi cezaevinde siyasi tutsaklara temizlik ürünü verilmediği bilginiz dâhilinde midir?   4) Kronik rahatsızlığı bulunan Ağrı eski milletvekili Halil Aksoy'un ilaçlarının geç verilmesinin gerekçesi nedir?   5) Cezaevlerinden vekillerin bilgi alınması tarafınızca yasaklanmış mıdır? Bu yasak tüm vekiller için geçerli midir? Bu yasağın gerekçesi nedir?    6) Cezaevlerindeki hasta tutsakların durumuna ilişkin insani ve hukuki bir çözüm arayışınız olacak mıdır? Çözüm bulunmadığı takdirde yaşanan ve yaşanacak olan ölümlerin sorumlusu kimler olacak?   7) Tutuklu ve hükümlülere bağışıklık sistemini güçlendirici besin değeri yüksek ücretsiz gıda tedariki ve hijyenmalzemelerinin süratli bir şekilde ücretsiz sağlanması konusunda çalışmanız var mıdır?

Bakmadan Geçme