Psikolog Merve Demir Yazdı. 'İletişim Nedir?'

Psikolog Merve Demir'in 'İletişim Nedir?' başlıklı yazısı.

Psikolog Merve Demir Yazdı. 'İletişim Nedir?'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İLETİŞİM NEDİR ? İNSAN İLİŞKİLERİNDE SIK YAPILAN HATALAR

 

 

İletişim; ortamda kaç kişi varsa o kadar kişinin ilişki içinde olduğu , konuşma, dinleme , soru sorma ve geri dönüt almadır. İlişki içinde iki tane iletişim şeklimiz vardır.Birincisi sözlü iletişim , ikincisi sözsüz iletişimdir. Yapılan araştırmalar kişiler arasındaki iletişimin 7'sinin kelimelerle , 38 ‘nin ses tonuyla , 55'inin de beden diliyle olduğunu gösteriyor. İnsan ilişkilerinde sık yapılan iletişim hataları ilişkilerin kötüye gitmesine neden olur. İletişimin kurulmadığı bir yerde ise ilişki olmaz. Sağlıklı ilişki kurmanın yolu sağlıklı iletişimden geçer. Sık yapılan iletişim hataları sevgili ve partner ilişkisinde ilişkinin çıkmaza girmesine sebep olurken iş hayatında başarısızlıklarla sonuçlanan, arkadaş gruplarında ise tercih edilmeyen, dışlanan ve istenmeyen kişiler olunmasına yol açar.

 

 

Sık Yapılan İletişim Hataları ve İletişimi Güçlendirme Yolları

 

 

  1. Karşındaki dinlememek. İletişim dediğimiz zaman aklımıza ilk gelecek olan dinlemektir. Karşımızdakine alan açmak, o bir şeyler anlatırken onu dikkatlice dinlemek önemlidir. Duymak başka bir şey ,dinlemek bambaşka bir şeydir.
  2. Konuşurken karşımızdakine değil, kendimize odaklanmak. Bir ilişki içindeysek karşımızdakine odaklanıp, kendi duygularımızla ilgilenmememiz gerekir. Yalnız kaldığımızda kendi duygularımızla ilgilenebiliriz.
  3. Söz kesmek. Karşımızdaki konuşurken içimizde birtakım duygular olur. Bunlar coşku, heyecan olabildiği gibi olumsuz duygular da olabilir. Duygumuz çok yükseldiği zaman karşımızdakinin sözünü keseriz. Çözüm konuşan kişinin sözünü bitirmesini beklemektir.
  4. Konudan konuya atlamak. Bir konuyla ilgili konuşurken o konu bitmeden başka bir konuya geçmek iletişim hatasıdır. Konudan konuya geçmenin sebebi konuşulan konunun içinde rahatsız eden bir takım duygulanımlar olması ve kişinin bu duygulardan uzaklaşmak istemesidir. Çözüm konu bitmeden başka konuya geçmemektir.
  5. Çok konuşmak, boş konuşmak. Çok konuşmak karşıdaki kişiyi esir almaktır ve böyle bir kişiyle ilişki kurulduğunda ise kişi duygusu sıkılmak, daralmak, öfek ve çaresizlik olur. Çok konuşan kişiler bu duyguları hissettiği için karşı tarafa yüklemeye çalışır. Çözümü gerektiği kadar konuşmaktır.
  6. Sorulan soruya cevap vermemek ya da yandan cevap vermek. Sorulan soru kişinin iç dünyasında olumsuz bir duygulanım yarattığında kişi soruya cevap vermez ya da yandan cevap verir. Burada çözüm soruya direkt cevap vermektir.
  7. Cevabını bildiğin sorular sormak .Bu konuyu değiştirmeye de benzerdir. Kişi cevabını bildiği sorular sorarak kötü duygulardan uzaklaşır ve bu bazen acındırmak içinde yapılır. Kendine üzülme duygusu fazla olan kişiler karşıdakinin de ona üzülmesini sağlamak için karşıdakinin de ona üzülmesini sağlamak için cevabını bildiği sorular sorar. Çözüm merak duygusuyla soru sormaktır.
  8. Sorduğun sorunun cevabını dinlememek. Bir kişi bunu yapıyorsa şayet kişi karşıdakine kötü duygularını yüklemek için sormuştur.
  9. İletişim kurarken geri bildirim vermemek. Bizler ilişkide öncelikle anlaşılmak ve duyulmak isteriz bu sebepten geri bildirim önemlidir.
  10. Yönlendirici soru sormak. Karşıda kişiyi  manipüle eden sorular sormak iletişim bozukluğudur. Bunu sık yapan kişilerin ilişkileri gerçekliğini yitirir.
  11. Alay etmek, küçümseyici konuşmak. Bir ilişkide bu iletişim yolu yanlıştır ve bunu yapan  kişinin sebebi içindeki değersizlik duygusudur.
  12. Küsmek. Bu iletişimi kesip karşı tarafı yokluğuyla cezalandırmak ve yola getirmek için yapılan bir eylemdir. Küsmek ilişkideki problemi çözmediği gibi ilişkinin bozulmasına , yıpranmasına ve bitmesine sebep olur. Çözüm iletişim kurmak, uzaklaşma duygusu varsa bunu dile getirmektir. ( birkaç saat yalnız kalmaya ihtiyacım var gibi )
  13. Acındırmak. Bunun altında yatan en önemli sebep kişinin hissettiği olumsuz duyguları karşı tarafa empoze ederek rahatlamaya çalışmasıdır.
  14. Soruya soruyla cevap vermek. Sorulan soru kötü hissettirdiğinde kişi sorulan soruyu cevaplamak yerine karşı tarafa soru sorarak hissettiği olumsuz duyguyu yüklemek ister. Manipülatif bir savunmadır.
  15. Kötü duygu atma. Psikolojide yansıtmalı özdeşim olarak tanımladığımız kötü duygu atma bir iletişim bozukluğudur. Kötü duygu atan kişiler karşıdaki kötü hissedene kadar karşıdaki kişiyi zorlar. Karşıdaki kişi kötü hissettikten sonra rahatlar. O zaman kötü hisseden kişinin duygusu karşıya geçmiş olur. Örneğin üzüntü duygumuz var, karşımızdaki kişiye üzülme duygumuzu verdiğimizde bir süre rahatlıyoruz. Kötü duygu atma kısa vadede iyi hissettiren bir şey, uzun vadede ise yalnızlaştıran bir şeydir.

 

 

İletişim Hatalarını Düzeltme Yolları

 

 

Birçok kişi farkında olarak ya da olmayarak bu iletişim hatalarının çoğunu yapıyor. Bunları düzeltmek için ara ara kendimize bakabiliriz. Burada önemli olan bunları fark etmek ve düzeltmeye niyet etmektir.

 

 

  • Üçlü ilişkide araya başka birini koymamak.
  • Sağlıklı iletişim zamanla öğrenilen bir şeydir, araba sürmek gibidir. Kendimize bunun için bir zaman belirleyebiliriz.

 

 

Sağlıklı iletişim kurarsak;

 

 

  • Yapılan sohbetten verim alırız.
  • Yüzeysel sohbetten ziyade derinlikli sohbet ederiz ve bunun etkisi daha kalıcıdır.

 

 

Sevgiler

Merve DEMİR

Bakmadan Geçme