DSİ, Su ve Enerji Gücüyle Türkiye'ye Hizmet Ediyor
Devlet Su İşleri (DSİ), 1925'ten bu yana su kaynaklarını yönetip geliştirerek Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlıyor.
Devlet Su İşleri (DSİ), Türkiye’nin su kaynaklarının planlanması, yönetimi ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynayan köklü bir kuruluştur. 1925 yılında “Sular Fen Heyeti Müdürlüğü” olarak kurulan DSİ, 18 Aralık 1953’te kabul edilen 6200 sayılı Kanun ile yetkilerini genişleterek bugünkü teşkilatlanma yapısına kavuştu. Bugün, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren DSİ, su ve enerji gücünü kullanarak Türkiye'nin her köşesinde önemli projeler gerçekleştirmektedir.
DSİ, başta baraj inşası olmak üzere, içme, kullanma ve sanayi suyu üretimi, hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi geniş bir yelpazede mühendislik projeleri sunmaktadır. 26 bölge müdürlüğü ve yaklaşık 25 bin personeli ile Türkiye genelinde faaliyet gösteren DSİ, tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde önemli projeleri tamamlayarak milli ekonomiye katkı sağlamaktadır.
DSİ, suyun gücünü ülke çapında yaymayı hedefleyerek, dünya çapında birçok ilke imza atmıştır. Bu projeler arasında en yüksek barajlar, en uzun sulama kanalları ve içme suyu tünelleri gibi önemli yapılar yer almaktadır. Ayrıca, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) gibi bölgesel projelerle Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır.
Son yüzyılda, toplam maliyeti 5,5 trilyon TL olan 18.168 tesis inşa edilerek halkın hizmetine sunulmuştur. DSİ, baraj ve göletlerle 183,4 milyar metreküplük su depolama kapasitesi oluşturmuş, 7,2 milyon hektar araziyi sulamaya açmış, 2 milyon hektar alanı taşkın zararlarından korumuş, 5,4 milyar metreküp içme suyu temin etmiş ve yıllık 112 milyar kilovatsaat hidroelektrik enerji üretim kapasitesine ulaşmıştır.
"Su Vatandır" anlayışıyla çalışmalarını sürdüren DSİ, suyun gücünü halkla buluşturmaya devam edecektir.