Doğu'da Gazeteci Olmak Kitabı Çıktı
Gazeteci Yusuf Özgür Bülbül'ün yerel basında çalışan gazetecileri konu alan, 'Doğu'da Gazeteci Olmak' adlı kitap çalışması Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın ön sözüyle Hiper Yayın'dan çıktı.
Gazeteci Yusuf Özgür Bülbül'ün yerel basında çalışan gazetecileri konu alan, “Doğu'da Gazeteci Olmak” adlı kitap çalışması Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın ön sözüyle Hiper Yayın'dan çıktı.
Çalışmasında; Erzurum, Ardahan, Ağrı, Muş, Hakkari ve Van gibi Doğu Anadolu Bölgesi illerinde görev yapan gazetecilere yer veren Bülbül, “Eserimde; gazete ve haber ajansı muhabirleri, kameraman, radyocu, yazar, belgesel yönetmeni, haber sunucusu ve foto muhabirlerini konu edindim. Ayrıca Televizyoncu Mehmet Yılmaz tarafından çekilen “Bir Gazetecinin Sessiz Çığlığı” adlı belgeselden esinlenerek Van depreminde yaşamını yitiren basın şehidimiz Sebahattin Yılmaz özel bölümüne de yer verdim” dedi.
Okuyucuyu bir yolculuğa çıkaracak.
“Günümüzde gazetecilik mesleği ne kadar yıpranmaya maruz kalsa da halen büyük bir etkiye sahip” diyen Bülbül, çalışmasıyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Yerel demokrasinin en büyük oksijeni olan gazetecilik faaliyetleri aslında çok zorlu koşullarda yapılıyor. Bu kitapta Doğu'da çeşitli mecralarda görev yapmış/yapan gazetecilerle yapılmış söyleşiler yer alıyor. Çalışmada gazetecilerin; çalışma şartları, mesleğe dair görüşleri ve unutamayacakları haber anılarını bulacaksınız. Kitabı okurken gazetecilerin ve yerel medyanın sorunları ile haberciliğin ince ayrıntılarını da göreceksiniz.
Kitap; gazeteciler, akademisyenler ve iletişim fakültesi öğrencileri ile genel okuyucuyu Doğu'da bir gazetecilik yolculuğuna çıkaracak. Gazetecilik eğitimi aldığım süre zarfında üzerimde büyük emekleri bulunan Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi hocalarına teşekkürlerimi iletiyorum. Çalışmamı yaptığım süre boyunca destekleriyle katkıda bulunan kıymetli hocam Prof. Dr. Hakan Temiztürk'e, çalışma boyunca beni motive eden değerli arkadaşlarım Aydın Saltan'a ve yazar Faruk Yiğit Araz'a teşekkürlerimi sunuyorum. Yararlı olması dileğiyle.”
Prof. Dr. İrvan: Yerel gazeteciliğe ilişkin bu tür çalışmalar artmalı Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan çalışmayla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: “Yerel medyanın sorunlarını dert edinen gazeteci Yusuf Özgür Bülbül, “Doğu'da gazeteci olmak” başlıklı kitap çalışmasını bana gönderip, bir ön söz yazmamı isteyince heyecanlanmadım desem yalan olur. Bir gazetecilik akademisyeni olarak Türkiye'de yerel medyanın ve yerel medyada çalışan gazetecilerin akademide çok fazla ihmal edildiğini düşünüyorum. Röportajları okurken sadece gazetecinin mesleğe bakışını değil, Türkiye'nin doğusundaki şehirlerde yapılan gazeteciliğe ilişkin değerlendirmeleri de öğreniyorsunuz. Yerel gazeteciliğe ilişkin bu tür çalışmalar arttıkça biz yerel gazeteciliği daha iyi konumlandırabileceğiz, sorunlarını daha iyi anlayacağız ve çözüm önerilerini daha sağlıklı yapabileceğiz. Yusuf Özgür Bülbül'ün bu çalışmasını yerel gazetecilik literatürüne önemli bir katkı olarak görüyorum.”
Kızılkaya: Dünyada yerel gazetecilik daha iyi anlaşılıyor
Uluslararası Basın Enstitüsü (I.P.I) Ulusal Komite Başkan Yardımcısı Emre Kızılkaya ise, “Teknolojik dönüşümle birlikte medyanın geleneksel iş modelleri çöktü. Buna karşın vatandaşların sağlıklı bir şekilde bilgilenmesi, demokratik süreçler için vazgeçilmez olmayı sürdürüyor. Bu ortamda özellikle yerel medyanın yaşadığı zorlukları aşmak, aynı zamanda demokrasiyi güçlendirmenin bir aracı hline geliyor. Bülbül, Türkiye'nin doğusu başta olmak üzere farklı illerde yerel medyayı en iyi tanıyan genç gazetecilerden biri. Bülbül, 'Doğu'da Gazeteci Olmak' adlı bu kitabında, birçok ilde ve çeşitli mecralarda mesleklerini sürdürmeye çalışan gazetecilerin yaşadıklarını başarıyla aktarıyor. Dünyada yerel gazeteciliğin demokrasiler için öneminin giderek daha da iyi anlaşıldığı bu dönemde gazeteciliğe dair her sesi duymak, duyurmak önemli. Yusuf Özgür Bülbül de kitabıyla topluma bu yönde bir katkı sunma çabasına girişiyor” ifadelerini kullandı.