Başkan Sayan, Büyük Ağrı Dağı Projesi hakkında bilgi verdi

Ağrı'da Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Ağrı Tanıtım Toplantısı düzenlendi.

Başkan Sayan, Büyük Ağrı Dağı Projesi hakkında bilgi verdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ağrı'da Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Ağrı Tanıtım Toplantısı düzenlendi.

 


Valilik ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) işbirliği ile iller ve destinasyonların tanıtım çalışması kapsamında; somut ve somut olmayan doğal, kültürel, biyolojik ve insan ürünü miraslarımızın geliştirilmesi ve tanıtılması, kısa, orta ve uzun vadeli iletişim/pazarlama çalışmalarıyla turizm kapasitesi ve turizm yatırımlarının ilimiz ve ülke ekonomisindeki payı ve hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla düzenlenen toplantı İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

 


Yapılan toplantıda konuşan Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Ağrı'nın Turizm potansiyeli ve Büyük Ağrı Dağı Projesi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

 

Ağrı'nın kadim bir şehir olduğunu belirten Başkan Sayan, ‘Ağrı'nın ne kadar kadim bir şehir olduğunu söylemem değil, Nuh'un Tufanı bunu bütün Dünya'ya anlatmaktadır, yeter ki biz bunu bütün kamu kurum ve kuruluşları, sosyal, siyasi anlamda hepimiz birlik olalım ve bunu sahiplenelim. Sayın Valim geldiği günden beri, Ağrıyla ilgili bu potansiyeli değerlendirmek için sürekli bizimle istişarelerde bulunmakta, çalışmalar yapmakta, bu da bizi çok memnun etmektedir. Biz eğer bu çalışmayı birliktelik içerisinde yürütürsek Ağrı'nın turizm açısından Türkiye'nin sayılı illeri hatta daha üst sıralarda, iddialı konuşuyorum birinci sırada yer alacağından hiç bir kuşkum yoktur. dedi. 


 


Başkan Sayan, ‘Elimizde önemli değerlerimiz var. Ağrı Dağı, Dünya'nın tanıdığı Nuh'un Tufanıyla inanç turizmine dönüşebilecek. Kayak turizminin yapılabildiği, hobi bahçeleri insanların gelip oralarda nefes alabildiği, doğasıyla yapısıyla her şeyiyle dört dörtlük bir turizm merkezi.
Elimizdeki tarihi yerler, Meteor Çukuru, İshak Paşa Sarayı, Buz Mağaraları, Urartu Kalesi, diğer ilçelerimizde olan kiliseler bütün bunları yan yana koyduğumuzda Ağrı'nın tarihsel anlamda ne kadar eski bir şehir olduğunu, ne kadar turizme uygun olduğunu, tarihi anlamda ne kadar zengin olduğunu artık bizim el birliği ile Dünya'ya, Türkiye'ye anlatmamız lazım. ‘ ifadelerini kullandı. 


 


Ağrı'yı tanıtma anlamında yeterli düzeyde olunmadığını belirten Başkan Sayan, ‘Başarısızız bunu kabul etmemiz lazım eğer biz üzerimize düşeni yapmış olsaydık. Halk, siyasetçi, idareci, basın, STK'lar bugün Erzurum'daki Palandöken tesisleri belki Ağrı'da olacaktı. Elinizde büyük bir potansiyel var. Siz Dünya'nın bütün tekstil atölyelerini Ağrı'ya getirin, tesis sahibi bir gün daha ucuz bir yerde üretimi yapabileceğine inanıyorsa buradaki tesislerini alır götürür başka bir yerde kurar. Tekstil atölyesi buraya kuruldu. Ağrı Dağı'nı ve İshak Paşa Sarayını sırtına alıp başka yere götüremezler. Diyadin Kaplıcalarını büyük petrol borularıyla başka yere taşıyamazlar. Bu kadar zengin bir coğrafyaya sahibiz, bu kadar tarihi bir kente sahibiz bunu mutlaka değerlendirmeliyiz.' dedi. 


 


Başkan Sayan, Büyük Ağrı Dağı Projesi hakkında bilgi verdi;


 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye Belediyeler Birliği Ağrı'ya geldi. Büyük Ağrı Dağı projesi üzerinde çalıştık. Büyük Ağrı Dağı proje yarışmasına çıkıyor. Projeyi, hayallerimi anlattım daha önce de defalarca bunu hep paylaştım. Şimdi proje yarışmasına çıkıyoruz. Mimari ve tarihi anlamda tecrübeli bilir kişilerden oluşacak bir jüri heyeti oluşturuluyor ve yarışan projeler bu heyete sunulacak.


 


Türkiye Belediyeler Birliği, bu projeyi Türkiye ve Dünya geneline sunuyor, bizde gelecek projeleri bekliyoruz. Yakın zaman içerisinde ihalesi yapılıyor. Ağrı Dağı'na bu hayaller çerçevesinde nasıl bir proje uygulayabiliriz? Nasıl bir projeyle bu alanı canlandırabiliriz diye ihaleye çıkıyor. Tahminen Mart ya da Nisan ayında ihale süresi bitmiş olacak. Toplanan projeleri jüri heyeti değerlendirecek, birinci olan proje ödüllendirilecek ve sonrasında o projeyi uygulatmak için devletin yetkili birimleri, Valimiz, İlimizin Protokolü , STK'ları, Basını ile birlikte mücadele edeceğiz.

Bakmadan Geçme