Fuat Erdem Yazdı. 'En Hevesli Hdp'

Araştırmacı ve Yazar Fuat Erdem'in, 'En Hevesli Hdp ' başlıklı köşe yazısı.

TAKİP ET

En Heveslisi Hdp…


Müthiş bir satranç oyunu oynanıyor. Tablodan anladığım Ak Parti hariç herkes Hdp'nin kapatılması için uğraşıyor, buna Hdp'de dahil olmak üzere. Bir parti kendinin kapatılması için uğraşır mı demeyin, uğraşır.

Şayet amaç Erdoğan'ın indirilmesiyse ve karar vericiler böyle demişse bu olur.

Bir şekilde Hdp'nin kapatılması gerekiyor yoksa Chp ve İp tabanlarına Hdp ile yapılacak resmi bir ittifakı anlatamazlar, sadece buda değil Hdp kapatılırsa sadece Hdp'nin oyları değil bu olaya tepki gösterecek tüm Kürt oyları millet ittifakına gider. Matematiksel olarak bu mümkün. Zaten Chp ve İp lilerin açıklamaları hep bu yönde “ efendim madem öyleyse kapatın” hiç biri Demirtaşa verdiği desteği Hdp'nin kapatılmaması konusunda vermiyor. Bu gerçekten enteresan.

Hdp'de tüm bu gerçekleri iyi biliyor. Tabanı ideolojik olarak bu noktaya çekemeyeceği için (Kürtlerin en büyük tranvaları yaşadığı yılların aktörleri olan Chp ve Akşener'in yanına çekmek) kapatılma mağduriyeti üzerinden tepkisel olarak seçmeni millet ittifakına yönlendirmeye çalışıyor. Geçmiş tecrübelerimizden biliyoruz, her kapatma Hdp ve türevlerini güçlendirdi. Bunun içinde düğmeye basıldı, Esenyurt ilçe binasındaki olayda; Hdp pası veriyor Chp li belediye golü atıyor ama fatura iktidara çıkarılmaya çalışılıyor. Yoksa bir siyasi parti binasında bu dokümanların bulundurulmayacağını Hdp'den daha iyi kim bile bilirki. Sırada hangi olaylar var hep birlikte göreceğiz.

Peki Mhp ne yapıyor, burası çok önemli. Yakın zamanda İyi Partiden istifa eden Ümit Özdağ olayı bence çok iyi okunmalı. Bu istifa ile Özdağ ,çaktırmadan Kürt seçmene bakın millet ittifakının sizlerinde isteklerinin bulunduğu bir anayasa çalışması var ve buradan ayrılmayın mesajı verilirken, bu duruma tepki gösterip gibi yapıp, Mhp içinde İyi partiye geçmeyip ama durumdan rahatsız olanları koparmanı hesaplarını yapıp yeni bir parti kurmaya çalışıyor. Yani Kürtlere ittifakı şimdilik sorgulamayın, ilerde bakacağız denilirken, ülkücülere de Cumhur ittifakına ve Mhp'ye darbe vura bilmek için yeni bir alternatif sunuluyor. Mhp'nin tek sorunu bu mu? Tabi ki değil, Kanımca Mhp halen Hdp'yi muhtemel bir çözüm sürecinde ittifak ortağı olarak düşündüğü için böyle davranıyor olabilir.

Kürt siyaseti içindeki son zamanlardaki yeni oluşum söylentileri Hdp'nin kapatılması hazırlığı olabilir. Hdp kapatılır ve bu yeni partiler muhatap olur böylece sorun çözülür diyen ve düşünen varsa yanılır. Sorun Hdp değil Pkk sorunudur. Hdp'ye çokta gereğinden fazla anlam yüklememek lazım. Özellikle 2015 seçimlerinde bunu gördük. Ama yinede her zaman çok seslilikte fayda vardır, en azından bu partilerin kurulması Chp'nin oyununu bozar ve Kürtleri Chp'ye mecbur etme hayali suya düşür.

Bu olayı birde bitme noktasına gelen terör örgütü açısından ele almak lazım. Acaba bu durum lejyonerlik görevine soyunmuş örgütün değirmenine su taşır mı? Taşımaz mı? Belki de Hdp kitlesel katılımlar olsun diye kendini bilerek feda ediyordur.

Kısacası Hdp'nin kapatılması için en çok sebebi ve hevesi olan yine Hdp.

Bir vatandaş olarak beni en çok kaygılandıran durum da ,Ak Parti iktidarının ülkemize kazandırdığı onlarca demokratik kazanımlardan biri olan, siyasi partilerinin kapatılmamasından vaz geçilirse, sıra diğer kazanımlara gelir mi? Acaba bunun yolunun açılması için Ak Parti, muhalefet tarafından bilerek mi bu noktaya sürükleniyor.


Bu konuda Ak Partiyi diğer partilerden ayıran özel bir durum var, oda Ak parti tabanında ki seçmen çeşitliliği. Diğer partiler Milliyetçi,Atatükçü, Kürt, Muhafazakar vb gibi tek taban profiline sahipken Ak Parti tabanı muhafazakar ağırlıklı olsa bile aslında tüm bunların harmanlanmış şekli. Yani sonuç ne olursa olsun Ak partiyi olumsuz etkileyebilir. Başka bir değişle, diğer partiler gibi Ak Partinin oyun oynama gibi bir şansı yok. Mhp'nin hazırlık içerisinde olduğu değişiklik önerisi meclise gelirse Ak parti muhtemelen grup kararı değil bireysel karar verilecek ve hukukun işlemesi sağlanacak.


Tüm bu tespitlerimize rağmen hukuk ne demişse o olmalı. Şahsen ben, 90 lara ve darbe dönemlerine geri dönmek istemiyorum.
Başkanlık sistemiyle birlikte hedefimiz, muhasır medeniyetler seviyesidir.


Dostça kalın…

Bakmadan Geçme