Barış Karamızrak Yazdı. ' Ağrı'da ki Vakıf ve Derneklerin Faaliyetleri '

Sitemiz köşe yazarlarından Barış Karamızrak'ın ' Ağrı'da ki Vakıf ve Derneklerin Faaliyetleri ' başlıklı köşe yazısı

TAKİP ET

AĞRI'DA Kİ VAKIF VE DERNEKLERİN FAALİYETLERİ

Vakıf, tarih boyunca süregelmiş yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumsallaşmış hali demektir. Özellikle vakıf ve derneklerin yapacağı çalışmalar bir ilde ki birliği, beraberliği ve yardımlaşmayı sağlamada önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Ama vakıf ve dernekler ile ilgili beni en çok ne etkiler diye sorarsanız gençliğimize, öğrencilerimize yapılan sosyal sorumluluk projeleri derim.

Özellikle memleketimiz de gençlerimizin kendini geliştirmeleri adına çok fazla olanağa sahip olmaması ve çoğu ailenin maddi durumunun yeterli olmaması sebebiyle gençlerimiz kendini yeterince geliştiremiyor. Ağrı da yetişen gençlerimizin kendini daha iyi ifade etmesini, özgüveni yüksek ve kendini geliştirmiş bireyler olmasını istiyorsak onları kitaplarla buluşturmalıyız.

Peki kitap yeter mi? Bence yetmez. Peki başka napa biliriz? Türkiye' de önde gelenler yazarları ve kişisel gelişim uzmanlarını Ağrı'ya getirilmesi sağlayarak lisedeki gençlerimize seminerler verdirebiliriz. Şahsen lise yıllarımda Erzurum da katıldığım bir kişisel gelişim semineri beni çok etkilemiş ve hayata bakış açımı olumlu yönde etkilemişti.

Yine üniversite okurken bir vakıf vasıtasıyla bir köy okulunun kütüphane ve boyama işini yapmıştık ve bu beni inanılmaz mutlu etmişti. Hayatımda hiç elime boya almamış biri olarak ilk defa böyle bir sosyal sorumluluk projesinde yer almak; boya yapmak, kütüphane oluşturmak beni o kadar mutlu etmişti ki anlatamam.

Değerli okurlarım Ağrı da ki vakıf ve dernekleri biraz incelediğim de bazı vakıf ve derneklerin adı var fakat ortada icraat adına hiçbir şey olmadığını gördüm. Yaklaşık olarak bine yakın vakıf ve dernek olduğunu öğrenince şaşırdım.

Tabi ki vakıf ve dernekleri nasıl daha fazla aktif kullanabiliriz diye birazcık kafa yordum. Ağrı da dernek ve vakıfların yapacağı en güzel şeyin; malumunuz köy okullarımızın hem fiziki hem de yeterlilik bakımından çok geride olduğumuz ortadadır. O yüzden vakıf ve derneklerin yapacağı en güzel şeyin çoğu köy okulunda bulunmayan ve eksiği olan kütüphanesini yapmak ve içini kitapla doldurmak olacağını söyleyebilirim.

Vakıf ve dernekleri araştırırken hemen gözüme Cihannüma, İbrahim çeçen vakfı ve Ensar vakfının çalışmaları takıldı. Cihannümanın çeşitli faaliyetlerini ve seminerler verdiğini öğrendim. İbrahim çeçen vakfının kütüphane ve sosyal sorumluluk çalışmalarını gerçekten beğendim. Sonra Ensar vakfının çalışmalarını araştırdığım da çok önemli yazarları Ağrı'ya getirip liselerde seminerler düzenlediklerini gördüm. Hemen irtibata geçip derneği daha yakından tanıyıp ve köşe yazım da değinmek için derneğe gittim. Ağrı Ensar vakfı başkanı Ergin kara bana yaptıkları çalışmaları ve amaçlarının neler olduğu anlatınca gerçekten heycanlandım.

Başkanın ifadesiyle “ Hocam Ensar vakfı olarak en önemli amacımız; gençlerimizin dinine bağlı, devletini seven ve en önemlisi düşünüp-sorgulayabilen bir nesil yetiştirmek” dedi. O yüzden bir sürü çalışmamız var ama özellikle biz gençlerimize yoğunlaştık. Çünkü Ağrı'nın geleceğini kurtarmak istiyorsak bu gençleri donanımlı bir şekilde yetiştirmemiz gerekiyor demesi beni çok mutlu etti. Geçen hafta Türkiye'nin önemli yazarlarından Akit gazetesi yazarı Abdullah Yıldız'ı Ağrı'ya merkez de ki 2 okul da ve hamur lisesinde düzenledikleri seminer de gerçekten beni etkiledi.

Fakat beni en çok hangi çalışmaları etkiledi diye sorarsanız? Ergin başkandan aldığım bilgiye göre; Genç Hanımlar Komisyonu Başkanı Esma Adıgüzel'in başlattığı Kütüphane projesi kapsamında, Taşlıçay'ın köy okulu olan Dilek Yazı ilköğretim okulunda yapılan kütüphane ve kitap yardımı beni gerçekten çok etkiledi. Esma hanımın vakıf dışında 6 gün yoğun olarak başka işte çalışıp sadece pazar günkü dinlenme gününde bizzat gidip kendisinin de 10 saat çalışarak, üniversite okuyan gönüllü arkadaşlarıyla yaptıkları çalışmayı öğrenince gerçekten mutlu oldum. Bu projeyi destekleyen vakıf başkanı Ergin Kara ve başkan yardımcı Murat Şam'a ve ayrıca vakfın değerli yöneticileri Yılmaz Göksun ve Aysel kaya'yı tebrik eder ve projenin devam etmesini diliyorum…

Değerli okurlarım yazıma son verirken; Ağrı da özellikle bu konuda seferberlik başlatalım istiyorum. Tüm dernek ve vakıflara çağrımdır bu konuda gelin birlikte köy okullarında kütüphane oluşturalım ve parasını verip yaptırmayalım, bizzat bende gönüllü olarak, vakıf yöneticileri ve marangoz bir arkadaşla gidip birlikte emek vererek yapalım. Çünkü bunun manevi hazzını alarak ve emek vererek yapalım. Bende her hafta köşemde yaptığınız bu güzel çalışmayı yazayım. Bu hafta ensar vakfını anlattım. Gelecek haftalar da gerçekten Ağrı da bu konular da aktif olan tüm dernek ve vakıfları köşeme taşıyacağım. Gelin birlikte gençlerimize sahip çıkalım.

Dostça Kalın…

Bakmadan Geçme