Akademisyen Barış Karamızrak Yazdı. Asgari Ücret Ne Kadar Olmalı?

Sitemiz köşe yazarlarından Barış Karamızrak'ın 'Asgari Ücret Ne Kadar Olmalı?' başlıklı köşe yazısı

TAKİP ET

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALI?

AĞRI- MAİNZ (ALMANYA) ASGARİ ÜCRET KARŞILAŞTIRMASI!

Türkiye corona virüsün gölgesinde yeni bir yıla girmeye hazırlanıyor. Ülkemiz de her yıl olduğu gibi yeni bir yıla da asgari ücret ne kadar olmalı tartışmalarıyla giriyoruz.

Türkiye de pandemi başlamadan önce TÜİK verilerine göre çalışan sayısı yaklaşık 28 milyon 440 bindi. Bunların ne kadarının asgari ücretli olduğuna dair resmi bir veri yok. Fakat genel kanıya göre 28 milyonun 45'inin asgari ücret düzeyinde çalıştığı yönünde.

Aile bazında değerlendirildiğinde ise asgari ücret yaklaşık olarak 40 milyon insanı ilgilendiren bir konu olmasından dolayı ülke gündemi için oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Peki ne kadar olmalı asgari ücret? Asgari ücretimizi Avrupa ile kıyasladığımız da ne gibi veriler elde ediyoruz bu sorulara cevap arayacağım.

Öncelikle 2020 yılı itibariyle asgari ücret 2324 TL'dir. 2020 yılı enflasyon tahmini ise 13 olması beklenmektedir. Enflasyon oranın üzerinde bir zam yapılacağı öngörüsü zor olmasa gerek.

Gördüğüm kadarıyla hükümetin ve işverenlerin kafasında olmasını istediği rakam 2550 TL. Ama işçi temsilcilerinin beklentisi ise 2750 TL'nin altında olmaması gerektiğidir. Benim şahsi fikrim de 2750 TL olması yönünde.

Peki Ağrı özelinde değerlendirecek olursak asgari ücretli bir kişinin giderleri ile Almanya da Mainz şehrinde yaşayan birisinin asgari ücret giderleri karşılaştırıldığında nasıl bir sonuç ortaya çıkmaktadır.

Öncelikle Mainz kentinde yaşayan arkadaşımın temel giderlerini alarak bir karşılaştırma yaptım.

Hep duyarız ya Avrupa'da asgari ücret çok yüksek ve lüks bir yaşam geçiriyorlar. Öncelikle bunun doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etmek istiyorum. Almanya'da asgari ücret 1550 Euro.

TL'ye çevirdiğimiz de yaklaşık olarak 14.500 TL. Evet döviz bazında çevrildiğinde çok yüksek bir rakam karşımıza çıkıyor. Yani Almanya'da ki asgari ücretli Türkiye'ye gelirse krallar gibi yaşar hatta krallar gibi tatil yapar. Peki Almanya'da yaşayınca krallar gibi yaşıyor mu onu kalem kalem hesaplayalım.

Ağrı'da yaşayan asgari ücretli bir kişinin kalem kalem giderlerini hesapladığımızda; Ağrı merkez de kiralar 500-1100 arası değişmektedir. Ortalama olarak ele alacak olursak Kira 600, Mutfak 750, Elektrik-Su-Telefon-Tüp 250, Ulaşım 90, Telefon 35 toplamda 1725 gibi bir rakam karşımıza çıkıyor. Diğer giderler için asgari ücretli çalışanın cebinde yaklaşık 600 TL kalmaktadır.

Peki Almanya'nın Mainz kentinde yaşayan birisinin giderlerini kalem kalem hesaplarsak, Kira 600 Euro, Faturalar 200, Mutfak 250, Ulaşım 100, Sağlık Sigortası 90, Telefon 23, Tv Vergisi 17 toplamda 1280 Euro olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer masraflar için ise 270 Euro kalmaktadır.

Sonuç olarak Ağrı ile Mainz da yaşayan asgari ücretli karşılaştırıldığında yaşam standartları yönüyle yakın bir sonuç elde edilmektedir. Tek fark ülkemiz de döviz yüksek olduğu için o parayla Türkiye'ye geldiklerinde 5 yıldızlı otellerde istedikleri tatili yapabilmektedirler.

Ayrıca otomobil vergileri düşük olduğu için ve ülkelerinde üretildiği için kolay otomobil sahibi olabilmektedirler. Ama ekonomik yönden Ağrı ile Mainz kenti yaklaşık olarak birbirine denk olduğu görülmektedir. Ağrı ili özelinde ise giyim yönünden Almanya'ya göre bedava denilecek kadar düşük ve avantajlı konumdadır.

Sağlıcakla…

Bakmadan Geçme